Aksaray’ın gastronomi kültürü dünyaya tanıtılacak
12.5.2025 10:01:00

Aksaray Gastronomi ve Aşçılar Derneği’nin lansman programı, ASÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programda Aksaray’ın mutfak değerleri ile aşçılık ve gastronomi kültürünün dünyaya tanıtılacağı vurguladı. Tanıtım programına Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysu Altaş, Türkiye Gastronomi Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Uluırmak Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Dilek Boran, ASÜ Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

18 Yıllık Hayali Gerçekleştirdiler

Programda konuşan ASÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysu Altaş, Aksaray Gastronomi ve Aşçılar Derneği’nin kurulmasıyla 18 yıllık bir hayalin gerçekleştiğini belirtti. Aksaray ilinin turizm master planının hazırlanması için ASÜ Turizm Fakültesi’nin görevlendirildiğini aktaran Prof. Dr. Altaş, “Aksaray şehri gastronomi alanında hak ettiği yere gelecek. Aksaray’daki tüm paydaşları bir çatı altında birleştirecek bir dernek kurulması en büyük hedeflerimizden biriydi. Çok şükür ki bunu başardık. Doç. Dr. Mehmet Can ve Ceyhun Yüksel hocamızın emekleri çok büyük. Şehrimizin yemek kitabını yazacağız. Bu kitabı İngilizce olarak da yayımlayacağız. Derneğimiz en kısa sürede bu kitabı hazırlayacak. İlçelerimizin yemek kültürünü de gün yüzüne çıkaracağız. ‘Aksaray’ın nesi meşhur?’ sorusuna cevap vermek istiyoruz. İlçe ilçe gezerek, unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri derliyoruz. Sadece Aksaray yöresel ürünlerinin servis edildiği bir restoran açacağımıza da söz verdik. Şehrimize gelen turistleri gönül rahatlığıyla oraya götürebileceğiz” dedi.

 

Gastronomi Kültürel Kimliğin Bir Aynasıdır

Aksaray Gastronomi ve Aşçılar Derneği Kurucu Başkanı Erol Akyüz, konuşmasında Aksaray’ın geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, zengin mutfak kültürünü tanıtacaklarını söyledi. Akyüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gastronomi sadece yemek değildir. Gastronomi aynı zamanda bir şehrin ve bir kültürün aynasıdır. Ülke ve şehir ziyaretlerinde yemek sadece hafızada değil, damakta ve kalplerde de iz bırakır. Dolayısıyla gastronomi, kültürel kimliğin aktarılmasında hayati rol oynar. Derneğimizin amacı, Aksaray’ın yemeklerini gün yüzüne çıkarmak, festivaller düzenlemek ve Aksaray mutfağını en iyi şekilde temsil etmektir. Vizyon projelerle şehrimizin gastronomi kültürünü hedeflediğimiz noktaya taşıyacağız. Bu aziz şehrin mutfağını Türkiye’ye, hatta tüm dünyaya tanıtacağız.”

Gastronomi Kültürü Gelecek Nesillere Aktarılacak

Türkiye Gastronomi Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim ise Aksaray’ın zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğuna dikkat çekerek, Aksaray Gastronomi ve Aşçılar Derneği’nin bu yemekleri gün yüzüne çıkaracağını belirtti. Gastronomi kültürünün gelecek nesillere aktarılmasının önemine değinen Doç. Dr. Seçim, “Gastronomi sadece yemek değildir. Nasıl yaşıyorsunuz, nasıl evleniyorsunuz, öldüğünüzde hangi yemek ikram ediliyor. Bunların anlamını bilmek gerekiyor. Aksaray’ın yemek kültürünü tanıtmak için derneğimize büyük görevler düşüyor. Eğitim camiası, akademik camia ve derneklerimiz iç içe olmalı. Aksaray’ı tanıtmak için yeni coğrafi işaretler ortaya çıkaracağız. Genç arkadaşlarımıza her zaman destek olacağız. 15 derneğimiz ve 5 bin üyemizle çok büyük bir aileyiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından Doç. Dr. Yılmaz Seçim’e Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri kitabı hediye edildi. Program, aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

754